Metsäalan perustutkinto

Metsäkoneenkuljettaja

Hei sinä peruskoulusta valmistuva nuori! Astu rohkeasti metsäkonealan huippuosaajien joukkoon. Metsäkoneenkuljettajana käytät reteesti suuria, huipputeknisiä koneita. Olet reilusti uusimman koneteknologian kärjessä.

Hakuaika
Yhteishaussa keväällä 2025.
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Ylöjärvi Kuru | Metsätie
Opinnot alkavat
6.8.2025
Hinta
Oppivelvollisille opiskelu on maksutonta.

Mitä koulutus sisältää?

Astu rohkeasti metsäkonealan huippuosaajien joukkoon! Metsäkoneenkuljettajana toimit huipputeknisen koneen ohjaajana maisemakonttorissa. Työssä hoidat metsiä korjuuohjeen mukaisesti, luonto- ja ympäristöarvot huomioiden. Kädenjälki näkyy työpäivän päätteeksi hyvin hoidettuna metsänä.

Metsäalan koulutus on sinulle nopea tie työhön. Metsäkoneenkuljettaja työskentelee joko puutavaran hakkuu- tai ajokoneella. Hän osaa käyttää, kuljettaa ja huoltaa metsäkoneita kuten metsätraktoreita, hakkuukoneita tai puutavara-autoja. Hakkuukoneenkuljettajan tehtäviin kuuluu koneellinen puunkorjuu hakkuutyömaalla. Puunkorjuun työvaiheisiin kuuluu puunkaato, puiden karsiminen ja katkominen. Ajokoneenkuljettaja puolestaan vastaa puiden kuljettamisesta metsästä tienvarteen odottamaan jatkokuljetusta.

Metsäkoneenkuljettajana viihdyt siis luonnossa ja ison työkoneen ohjaamossa. Työ on itsenäistä, mutta alalla tarvitaan myös asiakaspalvelu- ja tiimityöosaamista. Metsäkoneenkuljettajan vastuullinen työ edellyttää hyvää havainnointi- ja päätöksentekokykyä sekä luonnon tuntemusta. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • kiinnostus metsään, koneisiin ja tekniikkaan
  • kyky tarttua töihin ja tehdä nopeita päätöksiä
  • tarkkuus
  • vastuullisuus
  • atk-taidot
  • alalle soveltuva terveys

Metsäkoneenkuljettaja voi työskennellä metsäkonealan yrityksissä, huolto- ja korjaamoyrityksissä, koneiden valmistus- ja myyntiorganisaatioissa tai perustaa oman yrityksen. Suomalainen metsäkoneenkuljettaja on haluttu myös ulkomailla.

Opintojen rakenne
Metsäalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Tutustu tutkinnon perusteisiin Opintopolussa.

Metsäkoneenkuljettaja viihtyy luonnossa ja ison työkoneen ohjaamossa.

Opiskelujen toteutus

Metsäkoneen käyttöä opetellaan aluksi metsäkonesimulaattorin avulla, jonka jälkeen pääset oikean koneen puikkoihin. Opetuksessa hyödynnetään konedatan seurantajärjestelmiä ja kuljettajaa opastavaa tekniikkaa mm. JDLink & Timbermatic Maps, Komatsu MaxiFleet & MaxiVision sekä Ponsse Manager ohjelmistoja. Opiskeluihin kuuluu myös teoriaopintoja.

Sinulla on mahdollisuus suorittaa opintojesi aikana kuorma-auton ajokortti (C-kortti) sekä kuljetusalan perustason ammattipätevyys. Ammattipätevyysopinnot suoritettuasi voit tehdä metsäkoneyrityksen koneiden siirtoja ja toimia kuorma-autonkuljettajana. Ennen C-kortin suorittamista sinulla on oltava B-kortti. Kuljetusalan perustason ammattipätevyys -opintoja suorittaville oppivelvollisille metsäalan opiskelijoille B-ajokortti on maksuton, mikäli opiskelija suorittaa B-ajokortin 18-vuotta täytettyään oppilaitoksen järjestämässä B-ajokorttikoulutuksessa.

Sinulla on mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto tai väyläopintoja korkeakouluun.

Metsätien toimipisteestä
Metsäalan perustutkinnon päiväopiskelijana saat kolme maksutonta ateriaa opiskelupäivinä.
Metsätien toimipisteessä Ylöjärven Kurussa on opiskelija-asuntola. Lisätietoa asuntolasta löydät toimipisteen nettisivulta.

Ei-oppivelvollisilta opiskelijoilta peritään 220 €:n suuruinen materiaalimaksu koko opiskeluajalta. Lasku lähetetään noin kuukauden kuluttua opintojen aloituksesta. Maksua ei palauteta, mikäli keskeytät opintosi. Lisäksi ei-oppivelvollinen opiskelija maksaa itse B-ajokortin sekä muihin ajokortteihin liittyvät viranomaismaksut.

Koulutus soveltuu sinulle

  • Kun omaat nopean päätöksenteko- ja keskittymiskyvyn ja sinulla on hyvä käden ja silmän koordinaatio
  • Kun sinulla on alalle soveltuva terveys. Tutustu alan terveysvaatimuksiin: Hakijan terveys ja toimintakyky – Opintopolku
  • Jos äidinkielesi ei ole suomi, tulee sinulla olla kielitaitotaso B1.1. Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista täältä.

Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2025 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa perusopetuksen jälkeistä tutkintoa.

Katso tutkintoalakohtaiset ohjeet.

Videolla voit tutustua Tredun metsäkoneenkuljettajakoulutukseen. (Jos video ei näy alla, voit katsoa sen myös tästä linkistä.)

Video Tredun metsäkoneenkuljettajakoulutuksen sisällöstä ja toteuttamisesta Ohita video

Video Metsäkonealan kuljettajakoulutuksesta (Jos video ei näy alla, voit katsoa sen myös tästä linkistä.)

Metsäkonealan kuljettajakoulutus Ohita video

Näin haet

Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto).

Yhteishaussa keväällä 2025. Hakulomake täytetään Opintopolku.fi -osoitteessa.

Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivulla tai Opintopolussa.

Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Mervi Putkonen

TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere