Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Parturi

Hakuaika
Yhteishaku on päättynyt!
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Monimuoto, Päiväopetus
Toimipiste
Tampere Santalahdentie

Parturi on hiusalan ammattilainen, joka toimii luovuutta, muoto-opillista näkemystä sekä esteettistä silmää vaativissa asiakaspalvelutehtävissä. Hän muotoilee, leikkaa asiakkaan hiuksia parturityötekniikoilla ja hoitaa hiuksia, partaa sekä hiuspohjaa. Lisäksi hän värjää ja kihartaa hiuksia monipuolisesti asiakaspalvelutilanteissa erilaisille asiakkaille. Parturi myy kosmeettisia tuotteita sekä hiusten kotihoitoon liittyviä välineitä. Hän hyödyntää työssään tietotaitoaan muodista, erilaisista tyyleistä ja palvelee asiakastaan yksilöllisesti. Parturi voi laajentaa osaamistaan myös kampaajan osaamiseen.

Parturi työskentelee alan yrityksissä yrittäjänä tai työntekijänä sekä alan maahantuontiyrityksissä. Partureita työskentele myös myynti-, konsultointi- ja koulutustehtävissä sekä teatteri- ja media-alan palveluksessa.

Koulutus soveltuu sinulle

Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2023 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa perusopetuksen jälkeistä tutkintoa.

Parturin ammatti on asiakaspalvelua ja myyntityötä, joka edellyttää sosiaalisia taitoja, positiivista ja reipasta asennetta sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Työ edellyttää myös hyvää terveyttä, hahmotuskykyä, kädentaitoja ja oma-aloitteisuutta. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

 • vuorovaikutustaidot
 • esteettinen näkemys ja luovuus
 • hyvä kolmiulotteinen hahmottaminen
 • erilaisuuden hyväksyminen
 • joustavuus
 • myynti- ja markkinointiosaaminen
 • rohkeus
 • yrittäjähenkisyys

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon kielitaitovaatimus on B1.1.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto antaa tutkinnon suorittaneille ammattitaitoa palvella asiakkaita sekä myydä hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteita ja palveluja. Asiakaspalvelutaitojen lisäksi hyvä tuotetuntemus sekä työ- ja asiakasturvallisuudesta huolehtiminen ovat hius- ja kauneudenhoitoalan ammattilaisen osaamisen ydintä.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnossa on neljä osaamisalaa ja tutkintonimikkettä:

 • hius- ja kauneudenhoidon neuvonnan osaamisala, kosmetiikkaneuvoja
 • ihon hoidon osaamisala, kosmetologi
 • kampaajatyön osaamisala, kampaaja
 • parturityön osaamisala, parturi

Näin haet

Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto).

Hakuaika on 20.02. – 19.03.2024. Hakulomake täytetään Opinopolku.fi -osoitteessa.

Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivuilla https://www.tredu.fi/hakijalle/yhteishaku/ tai Opintopolussa https://opintopolku.fi/konfo/fi/

Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.

Kysy lisää

Tiimivastaava
Minna Syvänniemi
puhelin 050 345 1089
sähköposti minna.syvanniemi@tampere.fi

Opinto-ohjaaja
Meri Tirkkonen
puhelin 040 353 1392
sähköposti meri.tirkkonen@tampere.fi

TreduNavi hakupalvelu
sähköposti tredu.haku@tampere.fi
puhelin 040 170 5649
Hepolamminkatu 10, L-rakennus, 4. krs.
33720 Tampere