Vierailijat Namibiasta vahvistivat Tredun ja Namibian ilmailualan yhteistyötä

Torstaina 18.4. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun tiloissa vieraili merkittäviä vieraita Namibiasta, mukaan lukien maan suurlähettiläs ja ministeriötason edustajia. Vierailu oli osa laajempaa pyrkimystä vahvistaa yhteistyötä Suomen ja Namibian välillä lentokonehuollon koulutusviennin saralla.

Torstain vierailun tarkoituksena oli tutustua Tredun rooliin lentokonehuoltokoulutuksen kehittämisessä Namibiassa EASA:n säännösten mukaiseksi. Yhteistyö pohjautuu vuonna 2019 perustetun AIRRhow-allianssin toimintaan, jonka kautta Tredu on tukenut lentokonehuoltokoulutuksen järjestämistä Namibiassa. Allianssissa on mukana useita ilmailualan yrityksiä ja koulutusalan organisaatioita Suomesta ja Namibiasta.

Aiemmin namibialaiset lentokonemekaanikot saivat koulutuksensa Etelä-Afrikassa, mutta vuonna 2023 voimaan tullut lakiuudistus teki ulkomaalaisten kouluttautumisesta käytännössä mahdotonta. Tämä asetti Namibian ilmailualan koulutuksen tulevaisuuden uhanalaiseksi.

Tredu vastasi tähän haasteeseen kouluttamalla namibialaisia kouluttajia Suomessa sekä tarjoamalla lentokonemekaanikko-opiskelijoille neljä EASA-moduulia etäopetuksena matematiikasta, fysiikasta, elektroniikasta ja human factors- osa-alueesta. Opetusjakso huipentui intensiivijaksoon ja kokeisiin Namibiassa huhtikuussa 2024, jolloin tredulaisia vieraili maassa kahden viikon ajan.

Namibian ilmailualan ja Tredun yhteistyöprojekti on saanut rahoitusta Finnpartnershipilta ja Tampereen kaupungilta, ja sen on määrä päättyä kesällä 2024. Molemmat osapuolet toivovat kuitenkin toiminnan jatkuvan, ja uusia yhteistyön muotoja etsitään aktiivisesti. Tredu näkee yhteistyössä mahdollisuuden laajentaa koulutusvientiään ja jatkaa ilmailualan kehittämistä Namibiassa tarjoten samalla arvokasta osaamistaan yhteistyökumppaneilleen.

Tredun rooli Namibiassa ei rajoitu ainoastaan lentokonehuollon koulutukseen. Tavoitteena on myös yleisesti Namibian ilmailualan kestävän kasvun ja kehityksen tukeminen osaamisresurssien jaon kautta.

Lisätiedot

Tuntiopettaja

Tatu Köykkä

Koulutuspäällikkö

Juhani Anttila