Yhteisön tuella kohti kutsumusta

Romaniopiskelija Rosita Palm

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Kulttuurin erityispiirteitä kunnioittava koulutus Tampereella avasi romaniopiskelijoille väylän kohti kutsumusammattia.

Tampereen ammattiopisto Tredu vastasi viime vuoden lopulla Tampereen romaniyhteisön aloitteeseen. Tredu järjesti romaneille suunnatun kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon osakokonaisuuden. Kymmenen romaniopiskelijan joukosta puolet jatkoi tutkintoon johtavaa opiskelua Tredussa syksyllä 2022.

Yksi opiskelijoista on Rosita Palm, joka löysi käytännönläheisen koulutusjakson aikana kutsumuksensa.

– Olen kouluttautunut catering-alalle vuonna 2008, mutta yrityksistä huolimatta en saanut alalta töitä. Vuosien varrella kävin läpi lukuisia harjoitteluja ja kuntoutusjaksoja, kunnes muutama vuosi sitten heräsi haave sosionomin tutkinnosta. Hain ammattikorkeakoulun monimuotokoulutuksiin, mutta en päässyt sisään. Osatutkintokoulutus antoi minulle väylän kulkea kohti haaveitani, Palm kertoo.

Osatutkintokoulutuksen tavoitteena oli edistää kouluttautumiseen myönteisesti suhtautuvien opiskelua ja madaltaa kynnystä hakea mukaan yhteisön voimalla.
– Romanikulttuuri on murroksessa, mutta vanhentuneet käsitykset hidastavat muutosta. Opinnot oli helppo aloittaa yhdessä muiden romanien kanssa. Vahvistimme toinen toisiamme ja onnistuimme yhdessä tekemällä.

Inhimillisiä kohtaamisia

Tredu huomioi romaniyhteisön toiveet toiminnallisesta koulutuksesta muun muassa opintoihin sisältyvällä pitkällä työharjoittelujaksolla. Kolmen kuukauden työskentely Hervannan koulun erityisluokassa vahvisti Palmin tulevaisuuden suunnan.
– Kohdatessani lapset tajusin, että tätä minun kuuluu tehdä. Olen aito oma itseni ja lapset aistivat tämän, se herättää heissä luottamusta. En tuputtanut itseäni väkisin, vaan annoin tilaa luottamuksen rakentumiselle. Kun lapsi oli valmis, hän tuli luokseni, Palm kuvaa avaintekijöitä onnistuneiden kohtaamisten taustalla.

Samanlaista välittömyyttä ja avointa asennetta hän toivoo yhteiskunnalta.
– Kohtaan yhä arjessani ennakkoluuloja. Haluaisin, että ihminen kohtaa minut ihmisenä, joka on vastuussa omasta itsestään, ei koko yhteisöstä, Palm toivoo.

Kohti kutsumusta

Palmin tavoitteena on valmistua Tredun varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalalta lastenohjaajaksi joulukuussa 2023. Perustutkinnon jälkeen haaveissa on ammattikorkeakoulututkinto ja työ sosiaalihuollossa.
– Tavoitteet ovat kirkastuneet ja kuljen niitä kohti avoimin mielin. Kun suhtautuu avoimesti polulla aukeaviin uusiin mahdollisuuksiin, on tilaisuus oppia enemmän.

Artikkeli julkaistiin myös Ilta-Sanomissa 20.8.2022.