Opiskelijoiden uniikit elämäntilanteet veivät Kauppahalliin ja Hotelli Ilvekseen

Virgile Hero hymyilee kameralle bagelit käsissään Tampereen Kauppahallissa

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Ammatillisessa koulutuksessa opintopolku räätälöidään aina opiskelijan elämäntilanteeseen sopivaksi. Monella ravintola- ja catering-alan opiskelijalla palkka juoksee samalla, kun opinnot etenevät.

– Halusin aamiaiseksi aitoja amerikkalaisia bageleita. Tein niitä ensin perheelle ja ystäville, kunnes perustin oman kahvilan Tampereen Kauppahalliin. Nyt olen kiireinen yrittäjä ja viimeistelen kokin opintojani Tredussa, kertoo maailmankansalainen Virgile Hero. Hän päätyi Ranskan, Kanadan ja USAn kautta Tampereelle opiskelemaan hotelli- ja ravintola-alaa; ja suorittaa tällä hetkellä englanninkielisessä kokkiryhmässä kolmatta ja viimeistä vuottaan.

– Olen aina rakastanut kokkaamista ja tykkään kokeilla erilaisten raaka-aineiden yhdistelyä. Käsillä tekeminen on juttuni ja suurin intohimoni on tehdä ihmiset onnelliseksi hyvästä ruoasta, tuore Jersey Boy Bagel -yrittäjä kertoo.

Hero leipoo kahvila-leipomonsa bagelit itse ja hän on tyytyväinen, että on päässyt hyvin lähelle alkuperäistä amerikkalaista makumaailmaa. Bagelit ovat vegaanisia, täytteet on koottu suomalaiseen makuun sopiviksi ja hinta sopii opiskelijankin kukkarolle.

”Suomalaiset eivät ole kovin tietoisia aamiaisbagel-kulttuurista, joten pyrin kertomaan ohikulkijoille, mistä on kyse. Lisäksi tarjoan maistiaisia. Tulen super onnelliseksi, kun näen ihmisten kasvojen kirkastuvan heidän maistettuaan bageleitani.”

Kun opinnot päättyvät ja yritys on saanut jalansijan Tampereella, Virgile Hero haluaisi laajentaa toimintaansa ulkomaille. Mielessä on pari franchising-paikkaa, ehkäpä Latvian Riikassa ja Lähi-idässä. Opiskelija-yrittäjä Heron bageleita saa pian myös K-Supermarket Kuninkaankulmasta.

Oppisopimus tuntui oikealta

– Oppisopimus koulutusmuoto kiinnosti kaikkein eniten. Lukion jälkeen en enää halunnut istua koulun penkillä, koska olin jo tottunut työntekoon ja omaan rahaan, näin kertoo Tampereen seudun ammattiopiston opiskelija ja ravintola-alan työntekijä Katarina Timlin.

Hän on yksi opiskelijoista, joka suorittaa oppisopimuskoulutustaan Tredun, hotelli Ilveksen ja vuokratyöyhtiö Eezyn yhteistyöprojektissa. Tukiverkot ovat lähellä, vuorotyö Ilveksessä onnistuu samalla kun hän suorittaa opintojaan Tredussa.

– Tämä oppisopimusvaihtoehto pisti silmään heti. Se tuntui minulle helpoimmalta, koska työpaikka oli jo valmiina ja tiesin mihin sijoitun, hän sanoo.
Oppisopimusjakso alkoi kymmenen päivän kokeilujaksolla kanssaopiskelijoiden kanssa, ja tutustuminen työpaikkaan toteutui Rosso- ja Lynxravintoloiden päällikön Riikka Koskelan johdolla.

– Harjoitteluvuorojen jälkeen sain jatkosopimuksen Rossoon. Eezy on maksanut palkan, opinnot suoritan Treduun ja työni teen Ilveksessä. Yllättävän mutkattomasti kaikki on sujunut, iloitsee Timlin.
Ensimmäinen sopimusjakso päättyi juuri, ja kolmen oppisopimusnäytön jälkeen Timlin jatkaa uudella oppisopimustyösopimuksella Ilveksessä, missä hän suorittaa vielä valinnaisia aineita.

Roosa Haapajoki ja Katarina Timlin hymyilevät vierekkäin kameralle

Katarina Timlin (oik.) opiskelee ravintola-alaa oppisopimuksella opettajanaan Roosa Haapajoki. Ideoimme Tredussa monenlaisia polkuja jokaisen opiskelijan omaan elämäntilanteeseen sopivaksi, kertoo Haapajoki.

”Töitä riittää ravintola-alalla. Nykyään on monia tapoja tehdä yhtäaikaisesti koulutusta ja työtä sekä ansaita palkkaa”

Tredun ravintola- ja catering-alan opettaja sekä työelämän asiakasvastaava Roosa Haapajoki miettii työkseen opiskelun ja työelämän yhteensovittamista; asiakkainaan sekä nuoret että aikuisopiskelijat.
– Oppisopimukset ovat mullistuneet viime vuosien aikana. Pitkien yhden työnantajan oppisopimuksien rinnalle ovat tulleet lyhyet, vaikkapa vain parin kuukauden pituiset jaksot tiettyä tutkinnon osaa varten. Sen jälkeen palataan mahdollisesti kouluun hetkeksi ja sitten ehkä toisen työpaikan oppisopimusjaksolle.

Ilveksen, Tredun ja Eezyn yhteistyö käynnistyi noin vuosi sitten, kun etsittiin ratkaisua ravintola-alan työvoimapulaan. Haku on tälläkin hetkellä auki ja opiskelijoita otetaan sisään neljä kertaa vuodessa joko Eezy-polku statuksella tai Tredun suoralla haulla. Opiskelija voi valita joko palkallisen oppisopimustyön tai palkattoman työssäoppimisjakson.

– Tänä syksynä monella opiskelijalla palkka juoksee ja opinnot etenevät. Tämä on hieno mahdollisuus, jossa voimme tarjota työnantajalle innostuneita ja sitoutuneita työntekijöitä, Haapajoki summaa tyytyväisenä.

Artikkeli julkaistiin Aamulehden Rekry-liitteessä 16.9.2022.