Väylä säästi vuoden elämästäni

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Rasmus Täyrönen ja Noora Koivisto opiskelivat jo ammattiopistossa korkeakoulukursseja ja pääsivät korkeakouluun ilman pääsykoetta. Tämä on mahdollista Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa.

Rasmus Täyrönen oli vain 17-vuotias aloittaessaan opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa eli TAMKissa. Yleensä aloittavat opiskelijat ovat 18-19-vuotiaita, joten Täyrönen oli heidän joukossaan poikkeus.

Pääsy korkeakouluopintojen pariin oli mahdollista Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Väyläopintojen avulla. Ammatillista tutkintoa suorittavat voivat nimittäin sisällyttää alakohtaisesti noin vuoden tai puolen vuoden korkeakouluopinnot tutkintoonsa. Kun ammattiopisto on käyty, opiskelija saa mahdollisuuden jatkaa oman alansa ammattikorkeakouluun erillishaulla – ja vieläpä ilman pääsykokeita.

”Opiskelin Tredussa merkonomiksi eli liiketalouden perustutkintoa, kun kuulin, että minulla olisi mahdollisuus lähteä ehdokkaaksi Väylään. Olen aina halunnut tradenomiksi, joten lähdin ilman muuta mukaan”, Täyrönen sanoo. Vaikka Täyrönen kokee olevansa keskikastia koulumenestyksessä, hänen meriittinsä riittivät sisäänpääsyyn TAMKiin. 
”Väylä säästi vuoden elämästäni.”

Täyrönen suosittelee Väylää muillekin. Se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi välivuotta viettäville.
”TAMKissa on mielenkiintoisia kursseja. Osallistuin esimerkiksi valinnaiselle Business Case Consulting -kurssille. Tiimimme pääsi kansainvälisen kilpailun finaaliin, joka pidetään pian Liettuassa”, Täyrönen kertoo.

Uranvaihtajalle uusia mahdollisuuksia

Noora Koivisto, 38, opiskeli varastonhoitajaksi Tredussa, kun hän kuuli, että Väylän kautta olisi mahdollisuus jatkaa logistiikkainsinööriksi.
”Innostuin ja aloin miettiä, että olisiko minusta insinööriksi. Tulin siihen tulokseen, että olisihan mahdollisuus käytettävä, kun sellainen tarjotaan”, Koivisto kertoo.

Hän oli vastikään saanut tarpeekseen toisesta alasta, jolla oli työskennellyt kymmenisen vuotta. Logistiikka sen sijaan tuntui mielenkiintoiselta; asioiden organisointi ja järjestelmällisyys luonteenomaisilta. Koiviston ammattiopinnot etenivät vauhdilla. Useimmilla niihin menee kaksi vuotta, mutta Koivisto suoritti ne käytännössä reilussa vuodessa. Nyt hän opiskelee korkeakoulukursseja.

”Tavoitteeni on jatkaa insinööriksi, vaikka en ole koskaan matematiikalla loistanut. Kannustan kuitenkin ihmisiä rohkeasti hakeutumaan tälle alalle, vaikka matematiikka pelottaisi. Tredussa on apua ja tukea tarjolla. Jos minäkin ”vanhana partana” olen niistä selvinnyt, muutkin selviytyvät”, Koivisto naurahtaa.

Artikkeli on julkaistu myös Aamulehden Rekry-liitteessä 2.12.2022.