Takaisin
Kynä ja vasara

Millaista opiskelu on ammattiopistossa?

Koulu- tai opiskelija-aikoja muistellessasi saatoit olla oppijana kuin kala vedessä ja opitut asiat suorastaan imeytyivät päähäsi. Toisaalta sinulla saattaa olla muistikuva opiskelusta loputtomalta tuntuvana pulpetissa istumisena ja oppikirjan ulko-opetteluna sekä opettajan paasauksena luokan edessä. Tällöin saatoit kokea, että et oikein pärjää tai viihdy. Ammatillinen koulutus ja opiskelu on kuitenkin muuttunut paljon viime vuosina ja se on taatusti erilaista kuin mielikuvissasi, olivatpa ne sitten mukavia tai ikäviä.

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Kun suoritat tutkintoa, aiemmin hankittu osaamisesi otetaan huomioon. Tämän varmistat opintojen alussa opettajasi kanssa, kun teette yhdessä sinulle henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman eli HOKSin. Siinä katsotaan, mitä jo osaat ja määritellään, mitä opintoja sinun tulee vielä tehdä uuden tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamiseksi. Tredussa siis tunnistetaan ja tunnustetaan jo tehtyjä opintojasi.

Opiskelun pituus vaihtelee HOKSisi mukaan eli kuinka paljon ja millaisia opintoja suunnitelmaasi kuuluu. Myös se vaikuttaa, kuinka aktiivinen olet itse edistämään opintojasi. Ilman aiempaa koulutusta opintosi kestävä keskimäärin kolme vuotta. Aiemmin hankittu osaaminen ja suoritetut opinnot lyhentävät opiskeluaikaa.

Koulussa sinua opettaa ja ohjaa sinun oma-opettajasi. Eri aineissa voi toki olla muitakin opettajia.

Iso osa opinnoista suoritetaan työharjoittelussa. Koulussa pidettäviä lähipäiviä on tutkinnosta riippuen vaihteleva määrä: joissakin opinnoissa olet koululla vain muutaman päivän kuussa, joissakin taas pidempiä jaksoja kerrallaan. Tällöin voidaan istua luokassa opiskelemassa teoriaa tai harjoitella käytännön tekemistä Tredun erilaisissa oppimisympäristöissä. Tästä pääset kurkistamaan Tredun sote-alan älykotiin ja täältä löytyy lyhyt varastosimulaattorin esittely.

Kirjallisia kokeitakin voi olla mutta useimmiten osoitat osaamisesi näytössä eli suoritat harjoittelemiasi työtehtäviä työssäoppimispaikassasi.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Nykyisin ammatillinen opiskelu tapahtuu etupäässä työelämässä oikeita työtehtäviä tehden. Työpaikalla sinua ohjaa työpaikan henkilökuntaan kuuluva työpaikkaohjaaja.

Mikäli et saa opintoihisi liittyvässä työssäoppimispaikassasi palkkaa, tehdään Tredun ja työpaikan välillä niin sanottu koulutussopimus, jossa määritellään mitä ja miten opiskelet työpaikassa.

Mikäli saat työssäoppimisestasi palkkaa, suoritat opintojasi oppisopimuksella. Jos löydät itsellesi palkallisen työssäoppimispaikan, Tredun oppisopimusneuvoja tekee sinulle suunnitelman siitä, mitä ja miten voit opiskella työpaikalla työnteon ohella.

Jos olet esimerkiksi työkokeilussa tai palkkatuetussa työssä, voidaan siihen joissakin tapauksissa yhdistää opiskelua. Tällöin puhutaan opinnollistamisesta.

Muita mahdollisuuksia

Myös jatkopolku korkeakouluun on täysin mahdollinen, sillä voit usein opiskella korkeakouluopintoja osana ammatillista tutkintoasi. Lisäksi yhteishaun hakija voi opiskella ammatillisen tutkinnon lisäksi myös lukio-opintoja.

Tredu tukee opiskelijoiden yrittäjyyttä tarjoamalla erilaisia yrittäjyysopintoja muutaman osaamispisteen kursseista laajempiin kokonaisuuksiin, joissa pääset perustamaan oman yrityksen.

Lisäksi Tredu tukee opiskelijoidensa kansainvälistymistä esimerkiksi tarjoamalla mahdollisuuden suorittaa opintoja tai työharjoittelua ulkomailla.