Opoille ja huoltajille

Millaista opiskelu on Tredussa ja mitä vaihtoehtoja opintoihin hakeutumiseen ja opiskeluun Tredu tarjoaa?

Tältä sivulta löydät opinto-ohjaajille ja huoltajille koottua ajankohtaista tietoa ja tarpeellisia linkkejä.

Tredun tutkinnot ja koulutukset

Klikkaa eri tutkintotasojen tai koulutusten sivuille tutustumaan Tredun tarjontaan.

Tervetuloa tutustumaan Treduun

Tredussa järjestetään erilaisia tutustumisia ja infoja

 • perusopetuksen oppilaille, henkilökunnalle (opot ja opettajat) ja huoltajille
 • TUVA-opiskelijoille
 • muille Tredusta kiinnostuneille nuorille ja heidän ohjaajille

Osaan tutustumisista ja infoista ilmoittaudutaan ilmoittautumisjärjestelmän avulla perusasteen oppilaanohjaajan tai muun ohjaustoimijan kautta. Osa tapahtumista on avoimia ja näihin voi ilmoittautua kiinnostuksen mukaan tapahtumasivun kautta. Jos sopivaa tutustumista alalle ei löydy, voit olla yhteydessä suoraan alan opinto-ohjaajaan. Tapahtumat päivittyvät aina tapahtumasivulle, joka löytyy Tervetuloa tutustumaan sivun tai alla olevan tapahtumalistan kautta.

Tarkemmat tiedot tutustumisista, infoista, tapahtumista ja näihin ilmoittautumisesta löydät alla olevasta kohderyhmälistasta.

Infot, tapahtumat ja tutustumiset kohderyhmittäin:

 • 8-luokkalaisten päivät

  • Tredu järjestää 8-luokkalaisille ryhmämuotoisia tutustumispäiviä toimipisteisiin loppukevään aikana. Tapahtumissa tutustutaan ammatillisiin opintoihin ja oppimisympäristöihin lähimmässä Tredun toimipisteessä.
   Tampereen toimipisteiden tutustumisiin ilmoittaudutaan opettajan tai opinto-ohjaajan avulla ilmoittautumisjärjestelmän kautta: Ilmoittautumisjärjestelmä (tredu.fi).
   Seutukunnissa 8.-luokkalaisten päivät toteutuvat paikallisten perusopetuksen ja toisen asteen toimijoiden yhteistyönä.
  • 8.-luokkalaisten jatko-opintoillat Tampereella ja seutukunnissa

   Huhtikuussa järjestetään ammatillisen koulutuksen, ammatillisen perustutkinnon ja lukio-opintojen (kaksoistutkinto-opinnot) ja lukio-opintojen esittely 8-luokkalaisten huoltajille. Tampereen tapahtuman järjestää perusopetus ja toisen asteen oppilaitokset yhteistyössä. Seutukunnissa tapahtuma järjestetään paikallisten toimijoiden toteuttamana.

  •  Yleisesittelyt oppilaille ja nuorille hakijoille

   Yleisesittelyt on tarkoitettu nuorille, jotka etsivät vielä itselleen sopivaa alaa. Tapahtumassa tutustutaan Tredun toimipisteisiin ja siellä opiskeltaviin aloihin. Tapahtumia järjestetään syksyisin ja alkukeväisin. Ilmoittautuminen tapahtuu opon, opettajan tai ohjaajan avulla ilmoittautumisjärjestelmän kautta: Ilmoittautumisjärjestelmä (tredu.fi).

  • Ammattipäivät oppilaille ja nuorille hakijoille

   Ammattipäivät on tarkoitettu nuorille jotka ovat kiinnostuneet tietyn alan opinnoista. Tapahtumassa tutustutaan tarkemmin alalla opiskeluun tai TUVA-koulutukseen. Tutustumisia järjestetään syksyisin ja alkukeväästä. Ilmoittautuminen tapahtuu opon, opettajan tai ohjaajan avulla ilmoittautumisjärjestelmän kautta: Ilmoittautumisjärjestelmä (tredu.fi).

  • Teemainfot

   Erilaiset Tredun järjestämät infot, esimerkiksi kaksoistutkinnosta tai urheilijastatuksella opiskelusta löytyvät ilmoittautumisjärjestelmästä. Ilmoittautuminen tapahtuu opon, opettajan tai ohjaajan avulla ilmoittautumisjärjestelmän kautta: Ilmoittautumisjärjestelmä (tredu.fi).

  • Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden ja heidän huoltajiensa jatko-opintopäivä ja -ilta – tapahtuma

   Tapahtumassa esitellään 9.-luokkalaisille ja heidän huoltajilleen ammatillisen koulutuksen ja erityisen tuen toteuttamisvaihtoehtoja. Tapahtuman järjestää Pirkanmaan ammatillisen erityisoppilaitoksen koordinaatiokeskus PAEK. Lisätietoa ja ilmoittautuminen: Ammattipolku.fi – Polkuja erityistä tukea tarvitseville.

  • Monikielinen jatko-opintoilta 9.-luokkalaisten huoltajille

   Tämä jatko-opintoilta on suunnattu monikielisten 9.- luokkalaisten oppilaiden huoltajille. Tapahtumassa on tulkkausmahdollisuus eri kielillä.

  • Tredu tutuksi -illat huoltajille ja oppilaille

   Tredu tutuksi -illoissa on mahdollisuus tutustua toimipisteiden oppimisympäristöihin, henkilökuntaan ja koulutustarjontaan paikan päällä. Tapahtuman lisätiedot päivittyvät tapahtumat -sivulle: Tredun tapahtumat.

  • 9.-luokkalaisten jatko-opintoillat huoltajille ja oppilaille

   Tapahtumassa esitellään ammatillisen koulutuksen, ammatillisen perustutkinnon ja lukio-opintojen (kaksoistutkinto-opinnot) sekä lukio-opintoja 9-luokkalaisten huoltajille. Jatko-opintoillat järjestetään yhteistyössä Tampereen ja seutukuntien perusopetuksen toimijoiden ja muiden ammatillisten oppilaitosten toimijoiden kanssa. Tapahtuman lisätiedot päivittyvät tapahtumat -sivulle: Tredun tapahtumat.

  • Info perusasteen oppilaille ja huoltajille: Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku Treduun 2024

   Tilaisuudessa kerrotaan Treduun hakeutumisesta yhteishaussa 2024. Tapahtuman lisätiedot päivittyvät tapahtumat -sivulle: Tredun tapahtumat — Info: Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku Treduun 2024.

  • Abi-info

   Abeille suunnattu TEAMS-info Tredun lukiopohjaisista koulutuksista.
   Voit tilata 17.1.2024 Abi-infon diasarjan käyttöösi lähettämällä sähköpostilla pyynnön osoitteeseen tredu.haku@tampere.fi.

    

   Tulevat tapahtumat löydät verkkosivulta Tredun tapahtumat.

  • Tutustumispäivät ohjaustoimijoille

   Ohjaus ja opetusalan ammattihenkilöille suunnatut eri tutkintoaloihin tutustumiset löydät ilmoittautumisjärjestelmästä. Tapahtumia löytyy syksylle ja keväälle ilmoittautumisjärjestelmässä: Ilmoittautumisjärjestelmä (tredu.fi).

  • Taitaja 9-paikalliskilpailu

   Tapahtumaan lähetetään suoraan opiskelijoita, tapahtumaan ei ole ilmoittautumista.

   TUVA-koulutuksen opiskelijat, perusopetuksen lisäopetuksen oppilaat, erityistä tukea tarvitsevat oppilaat, TE-toimiston ja Kelan asiakkaat. Tutustujille suositellaan yleisesittelyjä ja ammattipäiviä. Tarvittaessa voi sopia yksilöllisestä tutustumisjaksosta alan opinto-ohjaajan kanssa.

Opiskeluun liittyvä tuki

Opiskelun sujuvuus, opiskelijan lähtökohdat opiskeluun huomioiden, on tärkeää koulutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tredussa opiskelija saa ohjausta ja tukea kaikissa opintojen vaiheessa.

 • Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen. Tuki suunnitellaan ja se kirjataan HOKSiin (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma). Tarvittaessa erityisopettaja laatii yhdessä opiskelijan kanssa erityisen tuen suunnitelman (ETS).

  Tukea voidaan antaa esimerkiksi tukiopetuksena, Treenamossa, pajalla tai yksilöopetuksena. Tukea antavat muunmuassa opettajat, ammatilliset ohjaajat ja erityisopettajat.

  Lisää tietoa eritysestä tuesta.

 • Tredun ohjauksen suunnitelma on laadittu opiskelijoita ja huoltajia varten. Se palvelee jokaista opiskelijaa riippumatta siitä missä tutkinnossa, koulutuksessa tai toimipisteessä hän opiskelee.

  Suunnitelma tukee myös työpaikkojen ohjaajia ja yhteistyökumppaneita. Ohjauksen suunnitelmassa kuvataan opiskelijan ohjauksen ja tuen toteutusta koulutuksen eri vaiheissa sekä ohjauksen ja tuen eri toimijoita ja palveluita.

 • Järjestämme opiskelijoiden huoltajille kotiväeniltoja, joissa huoltajat tutustuvat nuoren tutkintoalaan ja opiskeluun Tredussa. Kotiväenillassa pääsee näkemään oppimisympäristöjä ja keskustelemaan OMA-opettajan ja muun henkilöstön kanssa. Kotiväenillat pidetään toimipisteissä syyslukukauden alussa.


  Syksyn 2023 aikataulu

  Ajokinkuja ti 5.9. klo 16.00

  Hepolamminkatu ti 5.9. klo 17.00
  Kaksoistutkinto ti 19.9. klo 17.30

  Kangasala ke 20.9 klo 16.00

  Lempäälä to 14.9. klo 17.00

  Mediapolis ke 13.9. klo 17.00

  Nokia to 31.8. klo 17.30

  Orivesi ke 20.9. klo 17.00

  Pirkkala Lentokoneasennus ti 12.9. klo 16.00
  Logistiikka ti 19.9. klo 17.30

  Sammonkatu Aloittavien opiskelijoiden huoltajat to 7.9. klo 18.00
  Jatkavien opiskelijoiden huoltajat ke 20.9. klo 18.00

  Santalahdentie ke 20.9. klo 16.30
  Kaksoistutkinto ti 10.10. klo 17.00

  Virrat to 14.9. klo 17.00

  Ylöjärvi, Pallotieti 19.9 klo 17.30

  Ylöjärvi, Metsätie pe 15.9. klo 15.30

  Osassa toimipisteistä kotiväki-iltaan sisältyy myös kahvitarjoilu. Toimipisteet tiedottavat vielä iltojen kulusta Wilman kautta.

  Kaksoistutkinto

  Hepolamminkatu                 19.9. klo 17.30

  Santalahdentie                     10.10. klo 17.00

 • Oppivelvollisuus laajeni vuoden 2021 aikana. Laajennettu oppivelvollisuus tarkoittaa oppivelvollisuuden jatkumista, kunnes nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto). Muutoksen myötä opiskelu toisella asteella tuli maksuttomaksi. Katso lisää Oppivelvollisuuden laajentuminen

Treduun hakeminen

Koulutukseen voi hakea kerran vuodessa toteutuvassa valtakunnallisessa yhteishaussa tai niin sanotussa jatkuvassa haussa, ympäri vuoden. Löydät kattavat tiedot eri hakuväylistä niiden omilta nettisivuilta.

Tredun eri alojen opiskelijoita

Yhteishaku

Yhteishaku, kaksoistutkinto, harkintaanperustuva valinta, pääsy- ja soveltuvuuskokeet, kielikokeet ja paljon muuta ajankohtaista asiaa yhteishausta.

Lue lisää!
Rohkee tredulainen

Jatkuva haku

Jatkuva haku mahdollistaa ammatillisiin opintoihin hakeutumisen joustavasti ympäri vuoden. Hakeutuminen ammatillisiin perustutkintoihin toteutuu Tredussa noin kuukauden mittaisissa hakujaksoissa.

Lue ohjeet hakeutumiseen täältä!