Millaista opiskelu on Tredussa ja mitä vaihtoehtoja opintoihin hakeutumiseen ja opiskeluun Tredu tarjoaa?
Tältä sivulta löydät opinto-ohjaajille ja huoltajille koottua ajankohtaista tietoa ja tarpeellisia linkkejä.
Ajankohtaista ohjaustoimijoille
Tutustumispäivät ohjaustoimijoille, opinto-ohjaajille, oppilaanohjaajille ja opettajille
Hepolamminkatu
- Logistiikan perustutkinto 21.4.2023 klo 9-15, tutustuminen myös Pirkkalan toimipisteeseen, kuljetustoimipisteiden välillä
Sammonkatu
- Tekstiili- ja muotialan perustutkinto 14.4.2023 klo 9-14
Santalahdentie
- Avoimet ovet 21.3.2023 klo 10-16
Pirkkala
- Avoin yleisötapahtuma: Sotilasilmailusta ammatti 10.5. klo 12.00-18.30
Tiedonsiirto perusopetuksesta toiselle asteelle
Perusopetuksen järjestäjän viranhaltijan (esim. opinto-ohjaaja tai erityisopettaja) tulee toimittaa Treduun valitun opiskelijan
- oppivelvollisuuslain (23 §) mukainen PAEKin tiedonsiirtolomake (myös yleinen tai tehostettu tuki) toisen asteen opintojen järjestämiseksi sekä lisäksi
- opiskelijan perusopetuksen voimassa olevan erityisen tuen päätös (laki ammatillisesta koulutuksesta 67 §)
Lomakkeet toimitetaan sähköisesti 15.6.-18.8.2023 tallentamalla ne Wilma-järjestelmään. Emme vastaanota paperisia tiedonsiirtolomakkeita.
Tredun tutkinnot ja koulutukset
Klikkaa eri tutkintotasojen tai koulutusten sivuille tutustumaan Tredun tarjontaan.
Tervetuloa tutustumaan Treduun
Tredussa järjestetään erilaisia tutustumisia perusopetukset oppilaille, TUVA-opiskelijoille ja muille nuorille. 8-luokkalaisten päivät ajoittuvat loppukevääseen ja niissä on mahdollista tutustua ammatillisiin opintoihin ja oppimisympäristöihin lähimmässä Tredun toimipisteessä. Yleisesittelyitä, joissa on mahdollisuus tutustua yhteen Tredun toimipisteeseen ja siellä opiskeltaviin aloihin, järjestetään syksyisin ja alkukeväisin. Syksyllä ja alkukeväästä järjestetään myös ammattipäiviä, joissa nuori pääsee tarkemmin tutustumaan häntä kiinnostavaan tutkintoalaan tai TUVA-koulutukseen. Tutustumisiin ilmoittaudutaan perusopetuksen opinto-ohjaajan kautta.
Tutustu Treduun videoilla
Perustutkintojen esittelyvideoita sekä yleisesittelyitä Tredusta ja ammatillisesta koulutuksesta.
Klikkaa listaukseen!
Vierailut ja infotilaisuudet
Tredun kaikissa toimipisteissä järjestetään tutustumisia koulutuksiin 8- ja 9-luokkalaisille. Opiskelijoiden ilmoittautumisista tutustumisiin huolehtii perusopetuksen opinto-ohjaaja.
Lisätietoa tutustumismahdollisuuksista
Jatko-opintoillat huoltajille
Jatko-opintoilloissa esitellään 8.- ja 9.-luokkalaisten huoltajille ammatillista koulutusta laaja-alaisesti. Perusopetuksen opinto-ohjaajat informoivat huoltajia jatko-opintoilloista.

Jatko-opintoillat keväällä 2023
8. luokkalaisten huoltajille 26.4.2023 klo 10:00 verkossa (Teams). Huoltajat saavat osallistumislinkin perusopetuksen opinto-ohjaajajalta.
Enemmän irti opiskeluajasta – yhdistä opintoihin vähän extraa
Opiskelu on osa elämää ja elämästä osa on opiskelua. Siksipä erilaiset elämän osa-alueet ja tavoitteet pitää sovittaa yhteen. Tredu haluaa kannustaa ja mahdollistaa opiskelijoitaan erilaisten tavoitteiden saavuttamisessa ja kokonaisuuden yhteensovittamisessa.
Urheilu
Tredu kuuluu Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Jos kilpaurheilu on iso osa opiskelijan elämää, hän voi yhdistää ammatilliset opinnot ja urheilutavoitteet ja hakea urheilijaopiskelijaksi.
Lisätietoa urheilun ja opiskelun yhdistämisestä
Lukio-opinnot ja ylioppilastutkinto
Tredussa voi opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi myös lukio-opintoja. Ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon (5 lukioainetta) voi suorittaa kolmessa vuodessa.
Lue lisää kaksoistutkinnosta
Korkeakouluopinnot
Tredussa voit suorittaa korkeakouluopintoja osana ammatillista tutkintoasi. Suoritettavien korkeakouluopintojen täydentävät ammatillista tutkintoasi tai tukea jatko-opintoihin hakeutumista.
Lue lisää väylä- ja korkeakouluopinnoista
Opiskeluun liittyvä tuki
Opiskelun sujuvuus, opiskelijan lähtökohdat opiskeluun huomioiden, on tärkeää koulutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tredussa opiskelija saa ohjausta ja tukea kaikissa opintojen vaiheessa.
-
Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen. Tuki suunnitellaan ja se kirjataan HOKSiin (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma). Tarvittaessa erityisopettaja laatii yhdessä opiskelijan kanssa erityisen tuen suunnitelman (ETS).
Tukea voidaan antaa esimerkiksi tukiopetuksena, Treenamossa, pajalla tai yksilöopetuksena. Tukea antavat muunmuassa opettajat, ammatilliset ohjaajat ja erityisopettajat.
Lisää tietoa eritysestä tuesta.
-
Tredun ohjauksen suunnitelma on laadittu opiskelijoita ja huoltajia varten. Se palvelee jokaista opiskelijaa riippumatta siitä missä tutkinnossa, koulutuksessa tai toimipisteessä hän opiskelee.
Suunnitelma tukee myös työpaikkojen ohjaajia ja yhteistyökumppaneita. Ohjauksen suunnitelmassa kuvataan opiskelijan ohjauksen ja tuen toteutusta koulutuksen eri vaiheissa sekä ohjauksen ja tuen eri toimijoita ja palveluita.
-
Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden huoltajille järjestetään kotiväeniltoja, joissa pääsee tutustumaan nuoren tutkintoalaan ja opiskeluun. Kotiväenillassa on mahdollisuus nähdä oppilaitoksen oppimisympäristöjä sekä keskustella opiskelusta ja ajankohtaisista asioista OMA-opettajan ja muun henkilöstön kanssa. Kotiväenillat pidetään toimipisteissä lukuvuoden alussa.
-
Oppivelvollisuus laajeni vuoden 2021 aikana. Laajennettu oppivelvollisuus tarkoittaa oppivelvollisuuden jatkumista, kunnes nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto). Muutoksen myötä opiskelu toisella asteella tuli maksuttomaksi. Katso lisää Oppivelvollisuuden laajentuminen
Treduun hakeminen
Koulutukseen voi hakea kerran vuodessa toteutuvassa valtakunnallisessa yhteishaussa tai niin sanotussa jatkuvassa haussa, ympäri vuoden. Löydät kattavat tiedot eri hakuväylistä niiden omilta nettisivuilta.