Millaista opiskelu on Tredussa ja mitä vaihtoehtoja opintoihin hakeutumiseen ja opiskeluun Tredu tarjoaa?
Tältä sivulta löydät opinto-ohjaajille ja huoltajille koottua ajankohtaista tietoa ja tarpeellisia linkkejä.
Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?
Ei hätää, jatkuvasta hausta voi vielä löytyä sinua kiinnostava koulutus ja voit aloittaa opinnot elokuussa. Tule kuulemaan vapaista opiskelupaikoista, opinto-ohjaajan vinkit hakeutumiseen ja kysymään sinua askarruttavia kysymyksiä Teams-kokouksena toteutettavaan infoon
20.6.2022 klo 17 – 18
Tredun tutkinnot
Tredu järjestää opetusta seuraavissa tutkinnoissa
Tredu järjestää myös tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta.
Treduun hakeminen
Yhteishaussa hakevat peruskoulun päättäneet, joilla ei ole aikaisempaa tutkintoa. Jos olet käynyt lukion tai suorittanut ammatillisen perustutkinnon, voit hakea jatkuvassa haussa koulutuksiin.
Jatkuva haku
Jatkuva haku mahdollistaa ammatillisiin opintoihin hakeutumisen joustavasti ympäri vuoden.
Lue lisää jatkuvasta hausta sekä parhaillaan haussa olevista koulutuksistamme täältä:
Tutustu Treduun videoilla
Tutkintoalojemme esittelyvideoita löydät kootusti täältä. Tutustu Treduun videoilla.
Tutustumiset Treduun
Tredun kaikissa toimipisteissä järjestetään tutustumisia koulutuksiin 8- ja 9-luokkalaisille.
8-luokkalaisten tutustumisissa opiskelijat pääsevät tutustumaan ammatilliseen koulutukseen yleisesti. Tutustumiset järjestetään huhtikuussa.
Yleisesittelyissä 9-luokkalaiset tutustuvat toimipisteen tutkintoalatarjontaan ja oppimisympäristöihin. Yleisesittelyt järjestetään loka-helmikuussa. 9-luokkalaisille järjestämme ammattipäiviä, joissa pääsee tutustumaan perusteellisemmin tutkintoon ja opiskeluun aidossa alan oppimisympäristössä sekä tekemään itse. Ammattipäivät järjestetään marras-helmikuussa.
Kaksoistutkinnosta kiinnostuneille järjestetään ammattipäiviä, joissa pääsee tutustumaan lukio-opintojen ja ammatillisen perustutkinnon yhdistämiseen. Toteutus Teamsilla.
Aikataulut tutustumisiin julkaistaan ilmoittautumisjärjestelmässä täällä:
Tervetuloa tutustumaan Treduun
Opiskelijoiden ilmoittautumisista tutustumisiin huolehtii perusopetuksen opinto-ohjaaja. Opinto-ohjaaja saa henkilökohtaiset tunnukset ilmoittautumisjärjestelmään sähköpostilla osoitteesta tredu.haku@tampere.fi.
Myös muille kuin 8- ja 9-luokkaisille tutustujille suosittelemme yleisesittelyitä ja ammattipäiviä. Tarvittaessa voi sopia yksilöllisestä tutustumisjaksosta alan opinto-ohjaajan kanssa.
Infotilaisuudet
Eri alojen kouluttautumismahdollisuuksista, hakeutumisesta, opiskelusta ja Tredun muusta tarjonnasta saat tietoa täältä.
Muut tutustumismahdollisuudet
Kuntakokeilun ja TE-palveluiden asiakkaiden on mahdollista osallistua viiden päivän mittaiseen koulutuskokeiluun seuraavilla aloilla: kone- ja tuotantotekniikka, puhtaus- ja kiinteistöpalvelut, liiketoiminta, logistiikka, matkailu- ja ravitsemus sekä sosiaali- ja terveysala. Koulutuskokeiluun hakeudutaan TE-palveluiden kautta.
Jatko-opintoillat Tampereella ja seutukunnissa
Jatko-opintoilloissa esitellään huoltajille ammatillista koulutusta, kaksoistutkinto-opintoja (ammatillinen perustutkinto ja lukio-opinnot) sekä lukio-opintoja yhteistyössä alueen muiden oppilaitosten kanssa.
9-luokkalaisten jatko-opintoillat järjestetään syksyisin ja 8-luokkalaisten jatko-opintoillat keväisin. Lisäksi syksyisin järjestetään erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden jatko-opintopäivä ja heidän huoltajilleen jatko-opintoilta sekä urheiluoppilaitosilta.
Perusopetuksen opinto-ohjaajat informoivat huoltajia jatko-opintoilloista.
Kotiväenillat
Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden huoltajille järjestetään kotiväeniltoja, joissa pääsee tutustumaan nuoren tutkintoalaan ja opiskeluun. Kotiväenillassa on mahdollisuus nähdä oppilaitoksen oppimisympäristöjä sekä keskustella opiskelusta ja ajankohtaisista asioista OMA-opettajan ja muun henkilöstön kanssa. Kotiväenillat pidetään toimipisteissä lukuvuoden alussa.
Lisää tietoa löydät tältä sivultamme:
Laajennettu oppivelvollisuus
Oppivelvollisuus laajenee vuoden 2021 aikana. Laajennettu oppivelvollisuus tarkoittaa oppivelvollisuuden jatkumista, kunnes nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto). Muutoksen myötä opiskelu toisella asteella tulee maksuttomaksi.
Oppivelvollisuuden laajentuminen alkaa koskea nuoria ikäluokka kerrallaan. Ensimmäisenä laajentuminen koskee ikäluokkaa, joka opiskelee 9. luokkaa keväällä 2021. Suurin osa heistä on syntynyt vuonna 2005.
Erityinen tuki
Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen. Tuki suunnitellaan ja se kirjataan HOKSiin (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma). Tarvittaessa erityisopettaja laatii yhdessä opiskelijan kanssa erityisen tuen suunnitelman (ETS).
Tukea voidaan antaa esimerkiksi tukiopetuksena, Treenamossa, pajalla tai yksilöopetuksena. Tukea antavat muunmuassa opettajat, ammatilliset ohjaajat ja erityisopettajat.
Ohjaussuunnitelma
Tredun ohjauksen suunnitelma on laadittu opiskelijoita ja huoltajia varten. Se palvelee jokaista opiskelijaa riippumatta siitä missä tutkinnossa, koulutuksessa tai toimipisteessä hän opiskelee.
Suunnitelma tukee myös työpaikkojen ohjaajia ja yhteistyökumppaneita. Ohjauksen suunnitelmassa kuvataan opiskelijan ohjauksen ja tuen toteutusta koulutuksen eri vaiheissa sekä ohjauksen ja tuen eri toimijoita ja palveluita.
Urheilu ja opiskelu
Tredu kuuluu Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Jos kilpaurheilu on iso osa opiskelijan elämää, hän voi yhdistää ammatilliset opinnot ja urheilutavoitteet ja hakea urheilijaopiskelijaksi.
Lukio-opinnot ja ylioppilastutkinto
Tredussa voi opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi myös lukio-opintoja. Ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon (5 lukioainetta) voi suorittaa kolmessa vuodessa. Lukio-opinnot suoritetaan lukion opetussuunnitelman mukaisesti.
Jos haluaa hakea opiskelemaan lukio-opintoja ammatillisen perustutkinnon rinnalla, tulee ilmoittaa kiinnostuksesta kaksoistutkinto-opintoihin yhteishaussa Opintopolussa ja opiskelupaikan saatuaan Tredun Wilma-lomakkeella ohjeistuksen mukaisesti.